In het kort Auteur: Marina Vink

Je hond belonen is belangrijk. Maar hoe kun je dat het beste doen? Zorg dat je niet te veel of te weinig beloont en dat je ook andere beloningen geeft, anders dan eten.
In deze blog vertellen wij je 8 tips die je hier bij kunnen helpen.

Je hond belonen doe je zo: 8 tips


Het belonen van je hond is een belangrijk onderdeel van training en gedragsbeheer. Beloningen helpen je hond positief gedrag te associëren met de gewenste acties en kunnen de band tussen jou en je hond versterken. Hier zijn enkele tips voor het effectief belonen van je hond: 

 1. Gebruik positieve versterking: Positieve versterking houdt in dat je je hond beloont voor gewenst gedrag. Dit kan variëren van aandacht tot traktaties of speeltijd. Zorg ervoor dat de beloning aantrekkelijk is voor je hond. 
   
 2. Timing is cruciaal: Beloon je hond onmiddellijk nadat hij het gewenste gedrag heeft vertoond. Dit helpt je hond te begrijpen welk gedrag je waardeert. 
   
 3. Wees consistent: Beloon je hond consequent wanneer hij gewenst gedrag vertoont. Dit helpt je hond sneller te leren en te begrijpen wat je van hem verwacht. 
   
 4. Varieer de beloningen: Gebruik een mix van beloningen, zoals traktaties, aandacht en speeltijd, om het interessant te houden voor je hond. Sommige honden reageren beter op bepaalde beloningen dan op andere. 
   
 5. Pas de beloningen aan de hond aan: Elke hond is anders, dus leer wat jouw hond motiveert. Sommige honden zijn dol op voedselbeloningen, terwijl andere meer reageren op speeltijd of knuffels. 
   
 6. Geef duidelijke signalen: Maak gebruik van verbale en non-verbale signalen om je hond te laten weten dat hij beloond wordt. Gebruik bijvoorbeeld een specifiek woord zoals "goed zo" en combineer dit met aaien, een traktatie of een speeltje. 
   
 7. De meeste gemaakte fout is te veel en te vaak belonen. Als je jouw hond te veel beloont kan dit resulteren in een hond die alleen maar reageert op het commando als hij wordt beloond. Je hond denkt dus: Als ik ‘zit’ hoor, krijg ik iets lekkers. Wordt dit gevoel niet bevredigd, zal hij de volgende keer het commando niet uitvoeren. Dus voorkom over beloning. Te veel traktaties kunnen ook nog eens leiden tot overgewicht, dus wees matig en evenwichtig in je beloningen. 
   
  De oplossing: Geef je hond tijdens het leren van een nieuw commando af en toe een beloning. Laat de hond ook niet van tevoren weten dat hij een beloning krijgt. In het begin iets vaker en dan bouw je af na mate het commando goed begrepen wordt. Honden zijn slimme dieren en zullen ook een patroon herkennen. Dus varieër in de manier van belonen. 2x niet en 1x wel, dat hebben ze zo in de gaten. Ook kunnen honden een aai over hun bol of fijne interactie met het baasje als een beloning zien.  
   
 8. Blijf geduldig: Training en gedragsverandering vergen tijd en consistentie. Blijf geduldig en herhaal de beloningen en trainingsoefeningen regelmatig. 

Als je je hond beloont, is het belangrijk om een gezonde snack te geven. Liefst met een hoog vleesgehalte en weinig granen. Vlees bevat veel dierlijke proteïne en is een echte superfood voor jouw viervoeter.  
 
Belonen is een krachtig hulpmiddel bij het trainen en opvoeden van je hond. Door op een positieve manier gewenst gedrag te versterken, help je je hond zich te ontwikkelen tot een gehoorzame en goed aangepaste metgezel. 
 
 

 

Gerelateerde producten