In het kort Auteur: Marina

Het kiezen van hondenvoer kan lastig zijn. Door goed te kijken naar uw eigen situatie en naar wat uw hond nodig heeft, zult u zien dat het niet heel moeilijk hoeft te zijn. Vlees of vis en de juiste balans tussen de overige voedingstoffen zijn de juiste bouwstenen voor uw viervoeter.

Hondenvoer. Welke moet je kiezen?


Het kiezen van het juiste voer voor uw hond kan lastig zijn. Wel is dit erg belangrijk voor uw viervoeter. Jouw hond heeft net als jij energie nodig om lekker te kunnen wandelen, spelen en zelfs slapen. Ook dan verbruikt het lichaam energie. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat het voer de juiste voedingstoffen bevat dat past bij de behoeftes uw hond en de fase waar deze in zit.

Vlees en Vis

Honden hebben vlees of vis nodig, dat dient als superfood voor honden. Dit bevat veel dierlijke eiwitten en vetten die nodig zijn voor een goede balans. Hiervoor wordt ook vaak orgaanvlees gebruikt zoals hart, lever of pens. Deze zijn heel gezond voor jouw hond. Ook zie je, dat er insecten of eieren verwerkt worden in voer.
Het eten van dierlijke eiwitten is goed voor mager spierweefsel bij honden. Daarmee is de kans op overgewicht minder groot.

Koolhydraten

Ook kunnen ze niet zonder de juiste koolhydraten. Dit is een goede bron van energie, net als bij mensen. Bij veel voer wordt vaak gebruik gemaakt van tarwe.
Omdat dit geen natuurlijke voedingstof is voor honden, kunnen ze hier soms op reageren.
Dit kun je terugzien in bijvoorbeeld vacht- en huidproblemen of slechte ontlasting. Daarom is het beter om te kiezen voor rijst, haver of mais. Ook voer op basis van groenten, zoals pompoen en zoete aardappel zijn prima bronnen van koolhydraten.

Het is belangrijk dat het voer niet voor 50% uit koolhydraten bestaat. Hoe groter het aandeel koolhydraten, hoe lager het aandeel eiwitten.

Vitamines en mineralen

Net als bij ons, hebben honden ook de juiste vitamines en mineralen nodig. Bij het kiezen van het juiste voer is dit iets waar je op kunt letten. Zonder vitamines en mineralen kunnen de vetten, eiwitten en koolhydraten hun werk niet goed doen.

 

Om je hond een extra steuntje in de rug te geven kun je kiezen voor een gezonde snack. Denk hierbij aan een snack met veel omega-3. Bijvoorbeeld gedroogde zalmhuid snacks. Dit is goed voor het brein, de gewrichten, het immuunsysteem en een gezonde vacht.

 

Heb je voer dat van betere en vaak iets duurdere voedingstoffen is gemaakt, zul je zien dat je hond iets minder nodig heeft. Dit omdat er meer voedingsstoffen opgenomen worden in het lichaam. Hier kunnen ze langer mee doen. Ook zal je hond een betere stoelgang krijgen.

Maar hoe kies je nou het juiste voer?

Nu we weten welke voedingstoffen belangrijk zijn, moeten we kijken naar de situatie van jouw hond. Hiervoor kijken we naar 3 dingen. De levensfase, de lichaamsconditie en hoe actief uw hond is.

De levensfase

Het is van groot belang het voer af te stemmen op de leeftijd van uw hond. Een puppy is in de groei en heeft voor een goede ontwikkeling meer behoefte aan eiwitten en vetten. Wordt uw hond een dagje ouder en is hij of zij wat minder actief, dan is het belangrijk deze voedingstoffen te minderen, zodat uw hond niet te zwaar wordt.

De lichaamsconditie

Door goed naar jouw hond te kijken, kun je zien of deze een gezond gewicht heeft.  Dit is belangrijk voor de algehele gezondheid van jouw vriend.

 

Hoe herken je dit: Een goed gewicht is zichtbaar bij de taille en de buik. De botten en ribben moet je wel kunnen voelen, maar niet zien. Zijn ze zichtbaar, dan kan dit neigen naar ondergewicht. Afhangend van het type hond.

Kun je de botten en ribben niet meer voelen, dan kan het zijn dat uw hond wat te zwaar is. Neigt jouw hond naar overgewicht? Dan is het slim om iets meer te bewegen of te kiezen voor een voer met een lager energiegehalte.
Drachtige of zogende teven zijn een uitzondering. Zij hebben wat extra energie nodig tijdens deze periode.

Activiteitsniveau

Hoe speels en actief de hond is verschilt per ras en leeftijd. Ook de aard van het beestje speelt hierin een rol. Beweegt u hond minder dan 1 uur per dag? Loopt hij af en toe een rondje en speelt hij in de mand? Dan heeft uw hond een laag energieniveau.

 

Heeft u een hond met een gemiddeld niveau, dan is hij ongeveer 2 tot 3 uur per dag druk met bewegen. Een wandeling, veel rondneuzen, een training en lekker apporteren zijn hier goede voorbeelden van.

Heb jij een zeer actieve hond? Dan moet je denken aan meer dan 3 uur per dag intensieve beweging. Dit zien we vaak bij werk- en sport honden. Schaaps- en politiehonden zijn hier goede voorbeelden van.

 

Met al deze pijlers kun je het juiste voer dus afstemmen op jouw hond.
Bekijk goed de ingrediënten en de gegeven informatie op de zak over de energiebehoefte voor uw hond.

 

Nu wordt voer kiezen een makkie!

Gerelateerde producten