In het kort Auteur: Marina Vink

Hondenspeeltjes. U weet waarschijnlijk dat uw hond het erg leuk vind om te spelen. Maar kent u ook alle voordelen voor het verschillende aanbod? Sommige speeltjes zijn bijvoorbeeld stress verlagend maar er zijn ook speeltjes die goed zijn voor hart of gewrichten. In onze blog leest u er alles over.

Hondenspeeltjes. Welke en waarom?


Misschien heeft u zich wel eens afgevraagd wat precies het nut is van hondenspeeltjes. In dit blog geven wij u daar graag wat meer informatie over. 

Honden zijn van nature jagers. Dit zit in hun instinct. Voor het bevredigen van deze behoeftes kunnen speeltjes een grote rol spelen. Zo is het najagen van een bal stress verlagend en het kauwen van speeltjes is goed voor het gebit van uw viervoeter.  
 
Het laatste wat je wilt is een hond die zich verveelt. Dit kan resulteren in ongewenst gedrag. Uw schoenen of bankstel kunnen snel het doelwit worden van hun vertier. Speelgoed biedt zowel een lichamelijke als mentale prikkeling voor uw hond. Maar welk speelgoed u moet kiezen kan lastig zijn. 

Kauwspeeltjes: 

Naast de mentale en fysieke bevrediging van uw hond heeft bijvoorbeeld een flostouw nog een positief doel. Het is namelijk erg goed voor het gebit van uw viervoeter. Het flostouw masseert de tanden en het tandvlees. Dit is goed om tandplak tegen te gaan en zorgt dus voor een schoon en gezond gebit. 
Bij te weinig aandacht voor het gebit van uw hond kan dit nare gevolgen hebben. Dit kan zorgen voor pijnlijke ontstekingen en een nare geur. 

Daarnaast zijn kauwspeeltjes ook goed tegen angst en stress. Tijdens het kauwen komt er een hormoon vrij dat endorfine wordt genoemd. Dit is een geluk hormoon. 

Trekspeeltjes. 

Deze speeltjes hebben meerdere positieve functies. Allereerst zijn trekspelletjes tussen baas en hond goed voor de band tussen beide. Samen spelen is voor de hond goed voor het vertrouwen. Daarnaast moet uw hond tijdens die spelletje al zijn spieren gebruiken om van u te kunnen winnen. Hier worden ze dus fysiek sterker van. Ook versterkt u hier het gebit en de kaken mee.  
Ook mentaal wordt uw hond uitgedaagd. Hij of zij zal strategisch na moeten denken hoe ze het touw te pakken kunnen krijgen. Win-win dus! 

Let wel op bij pups. Deze kleintjes moeten hun tanden nog ontwikkelen en kunnen dus sneller last krijgen van hun gebit, bij een te wild 1-2tje. 

Apporteerspelletjes: 

Beweging is belangrijk voor een hond. Dit helpt hem om energie kwijt te raken en heeft een goede uitwerking op de botten. Net als bij mensen is ook voor uw hond een portie beweging goed voor hart en bloedvaten. Naast de lichamelijke voordelen doet een spelletje apporteren nog meer voor uw hond. Mentaal stimuleert u hier zijn focus en concentratie mee. Terwijl hij vol voor de bal gaat, let hij niet op de honden en mensen om zich heen en zal dit dus als een gewoonte gaan zien. Ook leert hij afstanden inschatten en behendig te bewegen.  
Het is hierbij verstandig pas te starten als de honden goed ontwikkeld zijn. Voor puppy’s is heel hard rennen en ineens remmen of wisselen van koers niet persé goed voor de gewrichten.  

Puzzel en eetspeelgoed. 

Naast speelgoed dat goed is voor het lichaam bestaat er ook intelligentiespeelgoed voor honden.  
Door het plaatsten van een snack in het speelgoed moet uw hond goed nadenken hoe deze te verkrijgen. Zijn jachtinstinct wordt hier goed gestimuleerd. Na een goede puzzel zal uw hond even moeten uitrusten. Uit onderzoekt blijkt dat 10 minuten puzzelen gelijk staat aan 3 kwartier lichaamsbeweging.  
 
Niet echt een speeltje maar wel erg handig voor honden die gulzig eten is een schrokbak. Naast dat gulzig eten erg slecht is voor de spijsvertering heeft een schrokbak dezelfde stimulans als een puzzelspel. Ze moeten goed nadenken hoe ze het eten uit de bak kunnen krijgen en moeten meer moeite doen voor hun maaltijd. Daar komt dat stukje jachtinstinct dus weer kijken. 

Piepend en knuffelspeelgoed. 

Misschien voor het baasje minder fijn, maar honden doe je hier echt een plezier mee. Speelgoed met piepgeluiden. Knuffel en piepspeelgoed traint het jachtinstinct. Vooral het piepgeluid stimuleert omdat het doet denken aan een prooi. Voor pups kan knuffelspeelgoed juist beschermend en veilig voelen. Vooral als deze de geur uit het nest bij zich draagt. 

Ook kun je met piepend speelgoed de band tussen baas en beestje verbeteren. Begin zodra jullie gaan spelen, altijd met een piepje. Dan train je uw viervoeter te herkennen wanneer het speeltijd is. Dit zal uw hond als erg prettig ervaren. 

 
Het is altijd belangrijk om naar de behoeftes van uw eigen hond te kijken. Het ras en de leeftijd spelen een grote rol in het kiezen van het juiste speeltjes. Voor een pup is een flostouw erg fijn voor doorkomende tandjes maar voor een oudere hond kan een puzzelspel erg stimulerend werken. 
Ook belangrijk is uw speelgoed regelmatig te controleren op gaten of scheuren. Vooral plastic speelgoed kan gevaarlijk zijn als het beschadigd is. 
 
Voor een blije hond is het dus belangrijk deze op de juiste manier te stimuleren. 

Gerelateerde producten